bugzilla.mozilla.org has resumed normal operation. Attachments prior to 2014 will be unavailable for a few days. This is tracked in Bug 1475801.
Please report any other irregularities here.

[Tarako][MMS][Notification] The notification of new MMS does not appear while playing music/video in foreground

RESOLVED WONTFIX

Status

Firefox OS
Gaia::SMS
RESOLVED WONTFIX
4 years ago
a year ago

People

(Reporter: ying.xu, Unassigned)

Tracking

({regression})

unspecified
ARM
Gonk (Firefox OS)
regression
Dependency tree / graph

Firefox Tracking Flags

(b2g-v1.3T affected)

Details

(Whiteboard: [partner-blocker][sprd311660])

Attachments

(4 attachments)

(Reporter)

Description

4 years ago
+++ This bug was initially created as a clone of Bug #1010690 +++

Steps to reproduce:
----------------------------------------------------------
1. Keep playing music/video at foreground.
2. Send a MMS to DUT
   ---> The notification does not show while the music/video is being playing, and no text tone of new MMS either.

3. Wait for a few minutes, exit Music/Video, and launch SMS
   ---> The new MMS is already in the list, and the the received time is about a few minutes ago.

we don't know the reason and the bug can not happen all the times
(Reporter)

Updated

4 years ago
No longer depends on: 1010690
Can you give:
* Firefox OS version
* gaia/gecko hashes
* frequency that this bug happens when you do the STR
* can you attach a logcat from when this bug happens, from a device that has the debug information from https://github.com/bevis-tseng/Debug_Tools ?

Thanks
Flags: needinfo?(ying.xu)

Comment 2

4 years ago
Created attachment 8457811 [details]
logcat.txt

> * Firefox OS version
v1.3t

> * gaia/gecko hashes
gaia:
ddc4e82186e200592e91fe44cdc71a04ea0c2380
gecko:
19b6056c02362d05164e06cfcd9ed6c08ce641bb

> * frequency that this bug happens when you do the STR
I think the Probability is more than 90%
NI me to test this on my own Tarako with latest build.
Flags: needinfo?(felash)

Comment 4

4 years ago
Created attachment 8457812 [details]
capture.pcap

Dear Julien

I have grabed the log as you say in Comment 1, please help to check it.
If you need any more information, please tell me.

Thanks a great.
Wei, can you also please capture the logcat while this happen? Thanks !
Flags: needinfo?(wei.gao)

Comment 6

4 years ago
(In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #3)
> NI me to test this on my own Tarako with latest build.

Haha, your reply is so quick. Before I want to NI you, you had done that. So kind.  :)
Thanks for your kindly help.
Yes, because I was reading my mails just now ;)

Comment 8

4 years ago
(In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #5)
> Wei, can you also please capture the logcat while this happen? Thanks !

Haha,
I think we always miss each other. :) 
I have captured the logcat and attached it on.
Thanks for your quickly replay.  :)
Flags: needinfo?(wei.gao)
I tried locally on latest build and it works good for me. Sometimes it takes time but I always get the notification.

However I do have issues getting MMS in general, even without the music/video.

Hey Vicamo, can you have a look to the attachments here, maybe you'll be able to explain if something weird happens?
Flags: needinfo?(felash) → needinfo?(vyang)
I found the "navigator.mozApps.getSelf().onsuccess" had been registered, but the code in it was not be excuted, when keep playing music at foreground.

https://github.com/mozilla-b2g/gaia/blob/v1.3t/apps/sms/js/activity_handler.js#L381-L450
Is it possible that the app is killed? Do you see OOM messages?
(Reporter)

Comment 12

4 years ago
(In reply to Wei Gao (Spreadtrum) from comment #10)
> I found the "navigator.mozApps.getSelf().onsuccess" had been registered, but
> the code in it was not be excuted, when keep playing music at foreground.
> 
> https://github.com/mozilla-b2g/gaia/blob/v1.3t/apps/sms/js/activity_handler.
> js#L381-L450

I can confirm this issue has been fixed.
please refer 
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1010690#c105

But there appears be some others issues causing this bug.
(Reporter)

Updated

4 years ago
Flags: needinfo?(ying.xu)
Created attachment 8458405 [details]
main.log

> I can confirm this issue has been fixed.
> please refer 
> https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1010690#c105
> 
> But there appears be some others issues causing this bug.

I am sorry to say, after I added some log in it, I found "navigator.mozApps.getSelf().onsuccess" still can't be excuted.

I attached main.log, please help to check.
https://github.com/mozilla-b2g/gaia/blob/v1.3t/apps/sms/js/activity_handler.js#L380


diff --git a/apps/sms/js/activity_handler.js b/apps/sms/js/activity_handler.js
index d563b70..e47ef4a 100644
--- a/apps/sms/js/activity_handler.js
+++ b/apps/sms/js/activity_handler.js
@@ -377,7 +377,9 @@ var ActivityHandler = {
         }
       }
 
+      console.log('wei.gao_getSelf()');
       navigator.mozApps.getSelf().onsuccess = function(evt) {
+        console.log('wei.gao_getSelf()-onsuccess');
         var app = evt.target.result;
         var iconURL = NotificationHelper.getIconURI(app);
(In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #11)
> Is it possible that the app is killed? Do you see OOM messages?

I also can't find oom messages. 
I don't know what is the matter.
Wei, I just want to confirm with you that the "MMS in the list" is completely downloaded, and not in "downloading" state.

On the device that sends the MMS, do you see the "delivered" icon?
Flags: needinfo?(wei.gao)
(In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #15)
> Wei, I just want to confirm with you that the "MMS in the list" is
> completely downloaded, and not in "downloading" state.
> 
> On the device that sends the MMS, do you see the "delivered" icon?

I just tested it again with "Delivery reports" turned on on the device that sended the MMS.
After a green mark showed on the device that sended the MMS, the test device still didn't receive a notification.
Then I opened sms app, mms had been received.
Flags: needinfo?(wei.gao)
I had a test on v1.3 Unagi, playing music and MMS is received with notification ringtone played and an new message item in status bar. Don't have a Tarako.

Gecko: 1c698186881c2b3279a8b07a1ce99cede3009836 (v1.3 HEAD)
Gaia: 23f55be856cef53c6604a6fe4aeb09061afbc897 (v1.3 HEAD)
Flags: needinfo?(vyang)
(In reply to Vicamo Yang [:vicamo][:vyang] from comment #17)
> I had a test on v1.3 Unagi, playing music and MMS is received with
> notification ringtone played and an new message item in status bar. Don't
> have a Tarako.
> 
> Gecko: 1c698186881c2b3279a8b07a1ce99cede3009836 (v1.3 HEAD)
> Gaia: 23f55be856cef53c6604a6fe4aeb09061afbc897 (v1.3 HEAD)

I don't know whether v1.3 is same with v1.3t, but this issue happen on v1.3t.
Could you help to check v1.3t again?
Thanks a great.
Flags: needinfo?(vyang)
Vicamo does not have a Tarako so he can't check.

Moreover if you have the green tick then the Gecko RIL and MMS subsystem should work fine, and the issue is somewhere else.

I don't reproduce on Tarako either, I start to think we don't have the same build...
Flags: needinfo?(vyang)
(In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #19)
> Vicamo does not have a Tarako so he can't check.

I brought one. Still figuring out how to insert an media file into Tarako. It doesn't recognize my SD card and adb push/remount doesn't work.  However, if I play some online media file from YouTube, that MMS notification still works as normal.
(In reply to Vicamo Yang [:vicamo][:vyang] from comment #20)
> (In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #19)
> > Vicamo does not have a Tarako so he can't check.
> 
> I brought one. Still figuring out how to insert an media file into Tarako.
> It doesn't recognize my SD card and adb push/remount doesn't work.  However,
> if I play some online media file from YouTube, that MMS notification still
> works as normal.

s/brought/borrowed/
@wei, could you please confirm that the MMS you saw is already downloaded?

I saw such error in adblog. Seems the system time is incorrect and the data call timeout somehow.


08-23 03:27:19.290    86    86 I Gecko   : -@- MmsService: onDisconnectTimerTimeout: deactivate the MMS data call.
08-23 03:27:19.290    86    86 I Gecko   : -*- RILNetworkInterface[0:3]: Going to disconnet data connection 1
Flags: needinfo?(wei.gao)
Created attachment 8458626 [details]
main.log

(In reply to pcheng from comment #22)
> @wei, could you please confirm that the MMS you saw is already downloaded?

Dear peipei

I am sure the image of MMS had been downloaded.
I modified the time and reproduced it again. The first time the notification showed, but the second time, there was no notification, after waited for a moment, I opened sms app and found image had been downloaded.

This is the log for it.
Please help to check it.
Flags: needinfo?(wei.gao)
(In reply to Vicamo Yang [:vicamo][:vyang] from comment #20)
> (In reply to Julien Wajsberg [:julienw] from comment #19)
> > Vicamo does not have a Tarako so he can't check.
> 
> I brought one. Still figuring out how to insert an media file into Tarako.
> It doesn't recognize my SD card and adb push/remount doesn't work.  However,
> if I play some online media file from YouTube, that MMS notification still
> works as normal.

Confirmed works as normal. MMS notification ringtone played, status bar item shown, music paused and continued, message found in Messages app.

Gecko: 9cb72c40c22746da59ff1e46e3c5118d48c4094a
Gaia: 868029d4d965a988e41b0bb6fcc391581299473a

Updated

4 years ago
status-b2g-v1.3T: --- → affected
Mass closing of Gaia::SMS bugs. End of an era :(
Status: NEW → RESOLVED
Last Resolved: a year ago
Resolution: --- → WONTFIX
Mass closing of Gaia::SMS bugs. End of an era :(
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.