Closed Bug 1087051 Opened 5 years ago Closed 5 years ago

Cannot view image in email when language is set to Arabic.

Categories

(Firefox OS Graveyard :: Gaia::E-Mail, defect, P1)

x86
macOS
defect

Tracking

(ux-b2g:2.2, b2g-v2.2 verified, b2g-master verified)

VERIFIED FIXED
ux-b2g 2.2
Tracking Status
b2g-v2.2 --- verified
b2g-master --- verified

People

(Reporter: swilkes, Unassigned)

References

Details

Attachments

(2 files)

Flame, 35.0a1, build ID 20141008040203.

* Set language to Arabic.
* Open an email with an image, like an email newsletter that might have a logo or header.
* Click on the little icon in the email body to show the image.
* No image or email body text is displayed.

Expected: image and text display in the email body, as they do if you change the language setting to English and view the same email. 

Body text should be aligned right in Arabic, as it is today (i.e. nothing about body text needs to change, but it should show after an image has been downloaded/viewed).
Decided during triage this morning that this would block 2.2
blocking-b2g: --- → 2.2?
This is a pretty old bug, I was testing some arabic emails that had images (Aljeezra email newsletter), with the ux in arabic as part of bug 1099449, and I believe this has been fixed as part of changeset in bug 1064617 comment 11, which has landed for 2.2. So going to mark this a fixed by bug 1064617 comment 11 so that QA can verify it.

If it does not verify, it would be helpful to get the email with the image that fails.
Status: NEW → RESOLVED
Closed: 5 years ago
Resolution: --- → FIXED
blocking-b2g: 2.2? → ---
Priority: -- → P1
Attached file logcat
Hi Stephany,
On latest build of Flame2.2, the problem of that cannot view image in email is verified pass, the image in email can be view successfully, but the body text is verified fail, it displayed as aligned left.
See attachment: logcat_1629.txt & Verify_video.MP4
Repro time: 16:29

Flame 2.2 build:
Gaia-Rev        e4f9b5da3751798f9cc5d95f302c30722cc11fca
Gecko-Rev       https://hg.mozilla.org/releases/mozilla-b2g37_v2_2/rev/4a90da67661e
Build-ID        20150122002808
Version         37.0a2
Device-Name     flame
FW-Release      4.4.2
FW-Incremental  eng.cltbld.20150122.041326
FW-Date         Thu Jan 22 04:13:37 EST 2015
Bootloader      L1TC000118D0
Flags: needinfo?(swilkes)
Attached video Verify video
For the text alignment issue, how were the emails that you viewed created? Were they from a different email client or the Firefox email client?

The LTR signature in the email indicates this might be a mixed-dir message, and this could be an issue with the authoring program not setting the RTL direction for the arabic text.

For instance, when I view Aljazeera Net email newsletter, which is all in Arabic, it displays correctly. 

Right now, the email app relies on the email text to indicate its direction for viewing messages.
Flags: needinfo?(yue.xia)
(In reply to James Burke [:jrburke] from comment #5)
> For the text alignment issue, how were the emails that you viewed created?
> Were they from a different email client or the Firefox email client?

Hi James,
I used PC outlook to created email and send it to Flame device.

> The LTR signature in the email indicates this might be a mixed-dir message,
> and this could be an issue with the authoring program not setting the RTL
> direction for the arabic text.

I agree with you, when I use the Flame device A (Set the system language to Arabic) to create an Email and send it to flame device B. Device B receives email. The body text is RTL.
QA Whiteboard: MGSEI-Triage+
Flags: needinfo?(yue.xia)
Based on the discussion here and James's comments, I consider this fixed. Thanks!
Flags: needinfo?(swilkes)
This issue is verified fixed in Flame 3.0

Embedded pictures as well as attached pictures can be view properly within the email app

Environmental Variables:
Device: Flame 3.0 (319mb)(Kitkat)(Full Flash)
Build ID: 20150205010209
Gaia: 2b83a6d5d1185a438b5bbd287497ac2743b501db
Gecko: 34a66aaaca81
Gonk: e7c90613521145db090dd24147afd5ceb5703190
Version: 38.0a1 (3.0)
Firmware Version: v18D-1
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:38.0) Gecko/38.0 Firefox/38.0
Status: RESOLVED → VERIFIED
QA Whiteboard: MGSEI-Triage+ → [QAnalyst-Triage?][rtl-impact]MGSEI-Triage+
Flags: needinfo?(pbylenga)
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?][rtl-impact]MGSEI-Triage+ → [QAnalyst-Triage+][rtl-impact]MGSEI-Triage+
Flags: needinfo?(pbylenga)
Test case has been added in moztrap:https://moztrap.mozilla.org/manage/case/15321/
Flags: in-moztrap+
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.