Browser hangs for short time/freezes: window gets white for some seconds

NEW
Unassigned

Status

()

Core
JavaScript: GC
3 years ago
3 years ago

People

(Reporter: aryx, Unassigned)

Tracking

({regression})

39 Branch
regression
Points:
---

Firefox Tracking Flags

(Not tracked)

Details

Firefox 39.0 20150523155636 64-bit on Windows 8.1

Since the update to Firefox 39, I often see Firefox hanging for up to 10 seconds (often less than 5). The window gets white and then returns to normal.

I experienced the issue in earlier versions only if I had far more tabs open and didn't close/restart Firefox for days (but used OS hibernation).

If you don't think that it is hardware acceleration related, please move it to the appropriate component.

Philipp found https://input.mozilla.org/de/dashboard/response/5399512 in Input, no idea if it describes the same issue.

Graphics
Adapter Description	Intel(R) HD Graphics 4600
Adapter Description (GPU #2)	NVIDIA GeForce GTX 765M
Adapter Drivers	igdumdim64 igd10iumd64 igd10iumd64 igdumdim32 igd10iumd32 igd10iumd32
Adapter Drivers (GPU #2)	nvd3dumx,nvwgf2umx,nvwgf2umx nvd3dum,nvwgf2um,nvwgf2um
Adapter RAM	Unknown
Adapter RAM (GPU #2)	2048
Asynchronous Pan/Zoom	none
Device ID	0x0416
Device ID (GPU #2)	0x11e2
Direct2D Enabled	true
DirectWrite Enabled	true (6.3.9600.17795)
Driver Date	3-16-2015
Driver Date (GPU #2)	5-11-2015
Driver Version	10.18.14.4170
Driver Version (GPU #2)	9.18.13.5286
GPU #2 Active	false
GPU Accelerated Windows	1/1 Direct3D 11 (OMTC)
Subsys ID	35371558
Subsys ID (GPU #2)	35371558
Vendor ID	0x8086
Vendor ID (GPU #2)	0x10de
WebGL Renderer	Google Inc. -- ANGLE (Intel(R) HD Graphics 4600 Direct3D11 vs_5_0 ps_5_0)
windowLayerManagerRemote	true
AzureCanvasBackend	direct2d 1.1
AzureContentBackend	direct2d 1.1
AzureFallbackCanvasBackend	cairo
AzureSkiaAccelerated	0
This also happen with native modal dialogs (e.g. Save File as...), so likely no graphics issue.

Report from Firefox 39.0b2 (64 bit) 20150601171003, Windows 8.1:
http://people.mozilla.org/~bgirard/cleopatra/#report=4a51da1579cf6980d2886a6b20fb6864f66425fb

I had recorded the data twice before, but these didn't show red blocks in the timeline.
Component: Graphics → JavaScript Engine
Another recording without red blocking indicators but a 16 seconds GC gap, it seems: http://people.mozilla.org/~bgirard/cleopatra/#report=b4c6e1a701daeccdac7db3783c860c31584a6b9c
New recording http://people.mozilla.org/~bgirard/cleopatra/#report=9c13c05cb3382e38d1bccceac1d5765e0b72375c
Component: JavaScript Engine → JavaScript: GC
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.