Closed Bug 1417337 Opened 7 years ago Closed 6 years ago

Možnosti, Nastavení, Předvolby

Categories

(Mozilla Localizations :: cs / Czech, defect)

defect
Not set
normal

Tracking

(Not tracked)

RESOLVED DUPLICATE of bug 1399502

People

(Reporter: mstanke, Assigned: mstanke)

References

()

Details

Několikrát se nám v diskuzích na Moizlla.cz objevil návrh na změnu překladu Možnosti na Nastavení. Možná je to stále tentýž člověk, ale měli bychom se nad tím zamyslet, jestli to není lepší a co by ta změna případně znamenala.
Trochu kontextu. Ve Firefoxu máme:
- stránku s nastaveními about:preferences (Možnosti/Předvolby/Nastavení podle platformy)
- jednotlivá nastavení tamtéž (tomu asi říkáme volby)
- about:config (Editor předvoleb)
- jednotlivé položky tamtéž (předvolby)

About:preferences je podle platforem:
- Možnosti (Windows)
- Předvolby (Linux, macOS)
- Nastavení (Android)
Pojďme to nějak rozseknout do další ESR verze, lépe už do 59, která teď půjde do bety.
Assignee: nobody → mstanke
Status: NEW → ASSIGNED
Linux má Předvolby všude. Mac také (díky Mekli za zjištění), dokonce i pro systémová nastavení. Obojí je v originále Preferences. Android zase používá všude Nastavení, v originále Settings. Takže tyto platformy dávají smysl a osobně bych to na nich neměnil. Teď co Windows jako největší platforma?
Na Windows jsme také konzistentní se systémem, kde se používají Možnosti (díky Kubovi za kontrolu). Z pohledu konzistence s prostředím platforem jsme tedy OK.

Pořád mi ale vrtá hlavou, jestli to nemůže být matoucí a nepřidává nám to zbytečně práce v diskuzích a nápovědě, kdy nevíme, jak to který uživatel zná. Chrome/Chromium třeba jde cestou Nastavení všude.
Ja bych zvolil jeden překlad a používal ho všude. Myslím si, že je trochu divné, když má jeden a ten samý produkt několik verzí lokalizace.
Názory z Telegramu:

> Stanislav Plachý:
> ... Já bych se klonil k jedinému překladu pro všechny platformy - Nastavení mi přijde jako nejvýstižnější termín.

> Radoslav Cap
> Používal bych jazyk, ktterý používají jednotlivé platformy. Jinak je to pro uživatele matoucí. Když už jeden překlad, tak podle majoritního OS.

> Stanislav Plachy
> Pro mě je naopak matoucí nejednotný překlad - například v Linuxu a ve Windows. ...

> MiK
> Jéjej, oblíbené téma je tu zpět. :) Nekonzistence překladu nastavení se řešila už v CZille (ahoj Pavle), nebo o něco později v l10n.cz: http://lists.ubuntu.cz/pipermail/diskuze/2009-June/000713.html Z pohledu typického uživatele mi připadne stávající stav (tj. respektování terminologie každé platformy) méně matoucí - byť náročnější pro překladatele/podporu. A my, cestující uživatelé více OS, si na ty drobné rozdíly holt zvykneme.
Michale, Miro, jaký je váš názor jako TĚCH, kdo překládají SM a mobilní Firefoxy?
Flags: needinfo?(mvasicek)
Flags: needinfo?(mg)
Já mám rád klasiku, jak vždy bývalo, tj. Nástroje - Možnosti. Tak to má i FF. Bohužel SM nemá volbu Možnosti pod položkou Nástroje, ale má to v menu Úpravy - Předvolby.
A můj názor obecně je, že co je nějakou delší dobu už zaběhnuté, neměnit, uživatelé jsou už na něco zvyklí a nemají rádi, když se pořád něco mění. Takže co nejméně šťourat do věcí, kde to není nutné.
Na Windows jsou také různé programy s různou terminologií. PDF Xchange Viewer má Upravit - Předvolby. IE Nástroje - Možnosti internetu. Total Commander Konfigurace - Možnosti.Alvao Asset Management český produkt)  má Nástroje - Nastavení.
Flags: needinfo?(mg)
Já osobně bych se držel terminologie systému. Android i iOS používají Nastavení, takže za mě pro mobilní produkty Nastavení. U desktopového Firefoxu nevím, jestli jde ten string nějak rozdělit pro jednotlivé systémy? Tam jsem ale pro „Předvolby“, protože na Macu prostě neexistuje aplikace, která by měla nastavení.
Flags: needinfo?(mvasicek)
Jo aha, tohle je jen Možnosti X Nastavení. Měl bych číst názvy bugů než jen slepě odpovídat podle odpovědi toho předchozího. :D V tom případě jsem pro transformaci Možností na Nastavení, ale tam, kde se používají třeba právě Předvolby, nechat předvolby.
Promiň, neupravil jsem název bugu. Standardně to teď rozdělené podle platforem je. Nicméně párkrát se v diskuzích objevil názor to sjednotit.
Summary: Možnosti versus Nastavení → Možnosti, Nastavení, Předvolby
Proti sjednocování jsem, protože FF často používají BFU, kteří jsou prostě zvyklí na to, jak se to jmenuje v systému. Windows mají nastavení, Linux a Mac předvolby. Je to dost basic věc, kterou používají snad všichni uživatelé, včetně těch míň technicky zdatných.
Podle odezvy to vypadá na to držet se současného rozdělení podle platforem, takže než změny v lokalizaci to "kodifikovat" do překladatelského slovníku.
> Jakub Rychlý Edge má "nastavení" IE bohužel nemám, takže to ti neřeknu
Možná bychom měli více prozkoumat, jak je to u Windows... Bohužel mám jen W7, musím si sehnat nějakou virtuálku.
Koukám na virtuálce na W10 a je to tam všude samé Nastavení. Podle jejich příručky a terminologie používají Nastavení pro Settings a Možnosti pro Options. Evidentně mají všude v originále Settings. A Firefox bude na Windows následovat (bug 1399502), takže to možná můžeme udělat předem.
See Also: → 1399502
Hm, udělám to až v rámci nových řetězců pro bug 1399502. Těch řetězců je moc a s x-channel bychom je změnili i zpětně pro ESR a případně rebuildy. To by mohlo udělat zmatek.
Status: ASSIGNED → RESOLVED
Closed: 6 years ago
Resolution: --- → DUPLICATE
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.