Switching newsgroups deletes messages

RESOLVED WORKSFORME

Status

MailNews Core
Networking: NNTP
--
major
RESOLVED WORKSFORME
15 years ago
9 years ago

People

(Reporter: beanladen, Assigned: Bienvenu)

Tracking

Firefox Tracking Flags

(Not tracked)

Details

(Reporter)

Description

15 years ago
Mozilla 1.0 Linux

steps to reproduce:
1. subscribe to at least two newsgroups
2. click on group 1 to display its messages
3. click on group 2 to display its messages
4. repeat steps 2 and 3 a couple of times ==> messages disappear
   until none is left !

The messages can only be recovered by quitting Mozilla and deleting
the respective .msf and the account summary file. After that, the
same problem appears again when repeating the procedure.
(Reporter)

Comment 1

15 years ago
The behaviour sometimes only appears when messages of the groups
have been read in a previous session, but behaviour is not quite
consistent on this.

Updated

15 years ago
QA Contact: olgam → stephend
I don't see this with the current branch build (2002-06-13) on RedHat Linux 7.3

Did you download all of the messages, or did you leave some to be download later?
(Reporter)

Comment 3

15 years ago
Downloaded all headers as well as a couple of them (500).
The messages contents need only to be downloaded a few or
not at all. I'll try the 1.1.a in the evening (UTC) today.
BTW, I installed over an older personal profile from RC1,
but onto a clean installation directory.
(Reporter)

Comment 4

15 years ago
This is a really weird one: Tried with 1.1a, the same problem.
Nailed it down to the three newsgroups: inka.misc, inka.announce,
and inka.technik on server news.inka.de.
Everytime I switch between these 3, the number of unread
messages is exactly (integer) halfed each click until none remains.
All other 29 groups I've suscribed to don't show this 
problem. So I deleted all .msf files and panacea.dat, started
a new mozilla, but the problem remains. Same when unsubscribing,
deleting, and starting anew. Is there any other file I can delete 
without loosing subscriptions ? I think this is something which
has to do with a couple of network outages while downloading 
messages with these groups some time ago. Looks like something
got corrupted then, but what ??
(Reporter)

Comment 5

15 years ago
This error vanished when deleting the complete .mozilla profile
directory and setting up a complete new profile. So this bug 
should be placed under some 'profile conversion bugs' tracking bug.
By profile conversion, do you mean upgrading from Netscape Communicator 4.7x?

Also, do you have the old files?  If not, we're not going to be able to debug
the problem.  Thanks.
(Reporter)

Comment 7

15 years ago
No, upgrade means placing a new Mozilla installation in a new directory,
but using the previous personal profile from an older Mozilla version.
This procedure sometimes causes problems because of inconsistencies
between the versions, a number of bugs deal with these problems.
Seems this is just another one.
Yes, I have the old files. Which of them are interesting here ? All in the News
directory ? 
Yes, please.  'News' as a top-level dir, and all sub-directories. 
(Reporter)

Comment 9

15 years ago
Due to the posting size limits I cannot add an attachment. I'll
send those directories directly to you, Stephen, maybe you
have the rights to place them here.
(Reporter)

Comment 10

15 years ago
Since there have been no clues about the reason of this
problem, and it did not reappear since then, I would propose 
to close this bug, resolving it as a temporary glitch (WFM 1.1b).

Thanks, I never could reproduce this.
Status: UNCONFIRMED → RESOLVED
Last Resolved: 15 years ago
Resolution: --- → WORKSFORME
verified
Status: RESOLVED → VERIFIED
(Reporter)

Comment 13

15 years ago
Mozilla 1.1 Linux i686
Argh !
Today it hit me again. And again only those three groups which are 
served on news.inka.de and maintained by inka. What could be wrong 
with that groups that this weird problem turns up ?
REOPENING.
Status: VERIFIED → UNCONFIRMED
Resolution: WORKSFORME → ---

Comment 14

15 years ago
Please copy newsrc-news.inka.de between switching the groups. What changes when
the problem shows up?

pi
(Reporter)

Comment 15

15 years ago
Ah, there could be the clue !
NOTHING changes ! But only for a couple of seconds or half
a minute, then suddenly all changes are written at once !
It looks like the problem appears when switching groups in
between these updates, but I'm not sure, esp. why this only
hits the inka.de groups. Is there an asynchronous update 
implemented for the newsrc files ? I also looked on CPU load
to check wether this lasts so long because of ongoing updates,
but there's no load at all.
(Reporter)

Comment 16

15 years ago
This is not limited to inka.de groups, I also could reproduce
this problem with the mozilla.org newsgroups. Just switch 
the groups fast after the very first opening, and they count 
down until the first change to newsrc is flushed. 
Maybe that's an initialization problem when no information 
has been recorded before for a group?

Comment 17

15 years ago
OK, so this is in the wrong component. It could be Networking News, but more
likely Mail Database. Over for a closer analysis.

pi
Assignee: sspitzer → bienvenu
Status: UNCONFIRMED → NEW
Component: Mail Window Front End → Mail Database
Ever confirmed: true
QA Contact: stephend → gayatri

Updated

15 years ago
Blocks: 71728
(Assignee)

Comment 18

15 years ago
no, it's networking news. the db does what the client code (in this case, the
networking news code) tells it to do.
Component: Mail Database → Networking: News

Comment 19

15 years ago
Actually reassigning.

pi
Assignee: bienvenu → sspitzer
QA Contact: gayatri → stephend
(Assignee)

Comment 20

15 years ago
I did not intend for this to be reassigned. reassigning back to myself.
Assignee: sspitzer → bienvenu
(Reporter)

Comment 21

15 years ago
Again, as in comment #5, the problem vanished when
switching to a new profile (1.1 -> 1.2a).
I'll keep this open for now, but I honestly haven't been able to reproduce this
yet.  Any additional information, just post it here, thanks.

Comment 23

15 years ago
Mozilla 1.4a on Windows XP (has happened on me regardless of version)
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4a) Gecko/20030401

I have a problem that is pretty similar to this, but it happens randomly. Like,
it will work fine and keep the messages for a while of closing and reopening
Mail/News, but eventually, most of the read messages are filtered out for some
reason. I have View set to All, and Keep All Messages enabled.  When I set View
to Not Junk, the messages are there again, not threaded, so they haven't been
deleted. I can unsubscribe and resubscribe to get all of the messages again, but
it eventually does the same thing.
Product: MailNews → Core
No activity for 4 years, so no need to keep open. Closing as WORKSFORME.
Status: NEW → RESOLVED
Last Resolved: 15 years ago10 years ago
Resolution: --- → WORKSFORME
No longer blocks: 71728
Product: Core → MailNews Core
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.