Thunderbird doesn't use default mailserver when sending mail.

RESOLVED INVALID

Status

Thunderbird
General
RESOLVED INVALID
8 years ago
8 years ago

People

(Reporter: Klaus Spithost, Unassigned)

Tracking

Firefox Tracking Flags

(Not tracked)

Details

(Reporter)

Description

8 years ago
User-Agent:       Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729)
Build Identifier: Thunderbird/3.0

I have two smtp-servers I use depending on if I'm at work, or "on route".
I entered both smtp-servers in the settings and select the one I want to use by making it the default. 
Non the less it allways takes the first smtp-server in the list even when the second has been set as the default.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1.enter two different smtp-servers for sending mail
2.select the second (or later) in the list of smtp-servers and set it as the default
3.send mail...
Actual Results:  
although I made the second smtp-server the deault one, Thunderbird keeps using the first of the list to try to send the mail. I have to really remove the first from the list, to get Thunderbird to actually use the then remaining single one.

Expected Results:  
That Thunderbird would have used the default smtp-server to send the mail and not just the first in the list.
Tb uses SMTP server you request Tb to use upon mail sending with an mail address of From:(mail-addr associated to "identytity" of Tb). Tb never uses SMTP server you set as "default SMTP server" in mail sending, unless you explicitly request Tb to use "default SMTP server currently set" in mail sending(read Bug 222388 & Bug 529905, please). 
Please *READ* and *UNDERSTAND* next documents properly. 
> http://kb.mozillazine.org/Mail_concepts
> http://kb.mozillazine.org/Multiple_SMTP_servers_-_Thunderbird
> http://kb.mozillazine.org/Multiple_identities_per_e-mail_account
Do you setup correctly, as you expected?
(Reporter)

Comment 2

8 years ago
WADA, you're absolutely right. Apparently I "interpreted" the settings wrong. They are even better configurable then I expected. Maybe it would be an idea to get the settings for the outgoing server(s) a bit more on one place to prevent confusion.
Status: UNCONFIRMED → RESOLVED
Last Resolved: 8 years ago
Resolution: --- → INVALID
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.