Closed Bug 991886 Opened 6 years ago Closed 2 years ago

[B2G][Tarako][Browser] Sharing a webpage results in the user momentarily seeing a 'compose' email screen

Categories

(Firefox OS Graveyard :: Gaia::E-Mail, defect)

ARM
Gonk (Firefox OS)
defect
Not set

Tracking

(b2g-v1.3 affected, b2g-v1.3T affected)

RESOLVED WONTFIX
Tracking Status
b2g-v1.3 --- affected
b2g-v1.3T --- affected

People

(Reporter: rpribble, Unassigned)

Details

(Whiteboard: [tarako-exploratory])

Attachments

(3 files)

Attached audio Video.ogg
Description:
Trying to share a webpage results in the user seeing the 'compose new email' screen momentarily before the device finally shows the message prompt "you are not set up to send or receive email..".

Repro Steps:
1) Update a Tarako to BuildID: 20140403004001
2) Tap the browser icon
3) Navigate to any webpage
4) After page is loaded, tap the share icon
5) Observe device show a new email composure screen for a moment before moving to email setup prompt

Actual:
User sees email composure screen before being prompted to set up email.

Expected:
No confusion for user.

v1.3t Environmental Variables:
Device: Tarako v1.3t MOZ ril
BuildID: 20140403004001
Gaia: 8d212f640014db62c622e8c939ddbf8595f00438
Gecko: ddd7ba612cfe
Version: 28.1
Firmware Version: sp8810


Notes: Unable to use Firewatch debug tool.


Repro frequency: 100%
See attached: Video, logcat, desmg log
Attached file ShareBrowserLogcat.txt
This issue also occurs on the Buri v1.3 MOZ ril.

Environmental Variables:
Device: Buri v1.3 MOZ ril
BuildID: 20140401164001
Gaia: c5cd3a11e91339163b351d50769eaca0067da860
Gecko: 5045a67b47ed
Version: 28.0
Firmware Version: Settings > Device Information > More Information > Firmware revision (example.D30008m)

The user sees an email composure screen before being prompted to set up email.
Attached file ShareBrowserDesmg.txt
Component: Gaia::Browser → Gaia::E-Mail
For the "Expected" results, please be more explicit.   What I think this means is that, if email is not set up yet, user is taken to email setup screen, and after it's set up, to the compose screen.
Sorry about that, I'll word it more effectively in the future. Yes, as a user, I don't expect to see the 'compose' email screen before I'm able to use it.
I can clarify the implementation state of things.  We push the compose UI card on speculatively assuming the user has already setup e-mail because we have to wait for the e-mail backend to start up.  If we find they don't have an e-mail address setup, we pop up the confirm dialog which then overlays the compose card.

We have a variety of cleanup fixes going on relating to the various "screen goes black" bugs that are fallouts from the confirm flow/etc.  So this may magically get fixed and get uplifted to various places.  (We might be able to use our cookie hint to improve our guessing in the process.)

However, this is generally a very low priority bug since we expect the user to set-up an e-mail app or stop hitting the share button in the browser once they realize that all it does is bring up the e-mail app which pesters them about setting up an account after faking them out.
Firefox OS is not being worked on
Status: NEW → RESOLVED
Closed: 2 years ago
Resolution: --- → WONTFIX
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.