[Video] 1080P MP4 file loading causes video app crash with 319 MB memory configuration

RESOLVED DUPLICATE of bug 1178214

Status

Firefox OS
Gaia::Video
RESOLVED DUPLICATE of bug 1178214
2 years ago
2 years ago

People

(Reporter: Brogan Zumwalt [Inactive], Assigned: bwu)

Tracking

({regression})

unspecified
ARM
Gonk (Firefox OS)
regression

Firefox Tracking Flags

(blocking-b2g:2.5+, b2g-v2.2 unaffected, b2g-master affected)

Details

(Whiteboard: [3.0-Daily-Testing], URL)

Attachments

(2 attachments)

(Reporter)

Description

2 years ago
Created attachment 8611418 [details]
Logcat

Description:
When user has an MP4 file stored on their device's sd card, video app will not load. Any 3GP files will load as normal, but video app freezes and then exits to homescreen without warning. 

Rarely, MP4 file may appear in video app, but app will still appear to continue loading, then will exit to homescreen without warning.

I have attached one of the MP4 files that affected device.

Repro Steps:
1) Update a Flame to 20150527010201
2) Have MP4 file present on SD card
3) Launch video

Actual:
Video app does not load and closes to homescreen.

Expected:
Video app fully loads and user can play videos.

Environmental Variables:
Device: Flame 3.0
Build ID: 20150527010201
Gaia: 8ca93673869a64e09ed6153c5402896822dfb253
Gecko: ff2e07228041
Gonk: 040bb1e9ac8a5b6dd756fdd696aa37a8868b5c67
Version: 41.0a1 (3.0)
Firmware Version: v18D-1
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:41.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0

Repro frequency: 3/3, 100%
See attached: Youtube video clip, logcat, & affected mp4 video
Youtube video link: http://youtu.be/JFIvzq2ky8E
(Reporter)

Comment 1

2 years ago
Created attachment 8611421 [details]
Affecting MP4
(Reporter)

Comment 2

2 years ago
Issue does NOT reproduce on Flame 2.2

MP4 file in sd card (See comment 1) does not appear in video list. Only 3gp files present in internal storage appear in video app list. Video app finishes loading and user can play videos.

Device: Flame 2.2
Build ID: 20150527002504
Gaia: 8084264c4d1e28bc33220bc7443c7425bb76dbcc
Gecko: 19fcc06fb7ab
Gonk: bd9cb3af2a0354577a6903917bc826489050b40d
Version: 37.0 (2.2)
Firmware Version: v18D-1
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:37.0) Gecko/37.0 Firefox/37.0
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?]
status-b2g-v2.2: --- → unaffected
Flags: needinfo?(ktucker)
Keywords: regression
[Blocking Requested - why for this release]:

The end user will not understand why the video app keeps force closing so nominating this 3.0?
blocking-b2g: --- → 3.0?
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?] → [QAnalyst-Triage+]
Flags: needinfo?(ktucker)
Keywords: regressionwindow-wanted
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage+]
QA Contact: pcheng
b2g-inbound regression window:

Last Working
Device: Flame
BuildID: 20150522064751
Gaia: db93a2264a4ed0092340ccd6892237c6b32cb96b
Gecko: df59619db603
Version: 41.0a1 (3.0 Master) 
Firmware Version: v18D-1
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:41.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0

First Broken
Device: Flame
BuildID: 20150522071550
Gaia: db93a2264a4ed0092340ccd6892237c6b32cb96b
Gecko: 0cf2984f2c59
Version: 41.0a1 (3.0 Master) 
Firmware Version: v18D-1
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:41.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0

Gaia is the same so it's a Gecko issue.

Gecko pushlog:
http://hg.mozilla.org/integration/b2g-inbound/pushloghtml?fromchange=df59619db603&tochange=0cf2984f2c59

Caused by bug 1166169.
Blocks: 1166169
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?]
Flags: needinfo?(ktucker)
Keywords: regressionwindow-wanted
Blake, can you take a look at this please? This might have been caused by the landing for bug 1166169.
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?] → [QAnalyst-Triage+]
Flags: needinfo?(ktucker) → needinfo?(bwu)
blocking-b2g: 3.0? → 3.0+
(Assignee)

Comment 6

2 years ago
I'm checking it now.
Assignee: nobody → bwu
Flags: needinfo?(bwu)
(Assignee)

Comment 7

2 years ago
The attached file, "Affecting MP4", can be decoded and shown well in my video APP. I think
Flags: needinfo?(bzumwalt)
(Assignee)

Comment 8

2 years ago
(In reply to Blake Wu [:bwu][:blakewu] from comment #7)
> The attached file, "Affecting MP4", can be decoded and shown well in my
> video APP. I think
Sorry not to complete my comment and press "Save" accidentally.
I think this bug should be caused by other files, not this file, "Affecting MP4".
(Reporter)

Comment 9

2 years ago
This issue still occurs for me with the single "Affecting MP4" file as the only media file in internal storage and SD card, after rebasing and reflashing to the latest Flame 3.0 nightly. I am testing on 319mb memory. Just attempted STR with 512 memory and the issue does not reproduce.

Device: Flame 3.0 (319mb)
Build ID: 20150609081840
Gaia: ea27c4ed5b6083c9e21d233d4804372ac4d5d353
Gecko: e10e2e8d8bf2
Gonk: 040bb1e9ac8a5b6dd756fdd696aa37a8868b5c67
Version: 41.0a1 (3.0)
Firmware Version: v18D-1
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:41.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0
Flags: needinfo?(bzumwalt)
(Assignee)

Comment 10

2 years ago
(In reply to Brogan Zumwalt [:BroganZ] from comment #9)
> This issue still occurs for me with the single "Affecting MP4" file as the
> only media file in internal storage and SD card, after rebasing and
> reflashing to the latest Flame 3.0 nightly. I am testing on 319mb memory.
> Just attempted STR with 512 memory and the issue does not reproduce.
Thanks for this information. 
I think this problem is caused by 319mb memory. "Affecting MP4" actually is 1080P video, so it may require more memory for decoding. It looks like less memory causes this crash. Video decoding pipeline should return error if it fails to decode this video instead of resulting in crash.
Summary: [Video] When MP4 file is present on sd card video app will not load → [Video] 1080P MP4 file loadking causes video app crash with 319 MB memory configuration
(Assignee)

Updated

2 years ago
Summary: [Video] 1080P MP4 file loadking causes video app crash with 319 MB memory configuration → [Video] 1080P MP4 file loading causes video app crash with 319 MB memory configuration
(Assignee)

Comment 11

2 years ago
Munro,
Can you help check this bug?
Flags: needinfo?(mchiang)
Flame uses msm8610, which is only equipped with 720p hw codec. attachment 8611421 [details] cannot be played smoothly because it is 1080p video.

Who can help confirm the correct behavior? Of course we need to fix the crash.
1) Show the thumbnail and let user experience lagged video playback
2) Show the thumbnail and prompt a cannot playback alert when user press the thumbnail to play
3) Don't show the thumbnail at all
Flags: needinfo?(mchiang)
Status: NEW → RESOLVED
Last Resolved: 2 years ago
Resolution: --- → DUPLICATE
Duplicate of bug: 1178214
(Assignee)

Updated

2 years ago
No longer blocks: 1166169
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.