Youtube videos will un-mute automatically after approximately 1 minute

NEW
Unassigned

Status

()

Core
Audio/Video: Playback
2 years ago
a year ago

People

(Reporter: Marty, Unassigned)

Tracking

({regression})

unspecified
ARM
Gonk (Firefox OS)
regression
Points:
---

Firefox Tracking Flags

(blocking-b2g:2.6+, b2g-v2.2 unaffected, b2g-v2.5 affected, b2g-master affected)

Details

(Whiteboard: [2.6-Daily-Testing], URL)

Attachments

(1 attachment)

(Reporter)

Description

2 years ago
Created attachment 8706605 [details]
logcat_youtube-mute.txt

Description:
If the user mutes a youtube video, the player will automatically un-mute after approximately 1 minute.

This issue does not appear to be related to the screen timeout, because it still occurred after only 1 minute, after I had increased the screen timeout to 2 minutes.

The time also does not appear to be exactly 1 minute, as I have once seen it occur after only 56 seconds, so the time may not always be exactly the same.

Repro Steps:
1) Update a Aries to 20160111111358
2) Open the Browser app and navigate to YouTube.com
3) Select a video that is at least 2-3 minutes long.
4) Begin playing the video, then mute the video.
5) Wait for the video to finish.

Actual:
After approximately 1 minute, the video will un-mute itself, and audio will begin playing again.

Expected:
The video remains mute and silent for the entire duration of the video.

Environmental Variables:
Device: Aries 2.6
Build ID: 20160111111358
Gaia: 260e51a4262f75341e037e583dfc8f6835b5ab31
Gecko: 5acc2a44834ce0614f98466475e674517daf0041
Gonk: a19052e4389c3ae2d8fc3e7a74a475401baacc56
Version: 46.0a1 (2.6)
Firmware Version: D5803_23.1.A.1.28_NCB.ftf
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:46.0) Gecko/46.0 Firefox/46.0

Repro frequency: 7/7
See attached: Video (URL). Logcat
(Reporter)

Comment 1

2 years ago
This issue DOES occur on the latest Flame 2.6 and 2.5 builds.
After approximately 1 minute, the video will un-mute itself, and audio will begin playing again.

Environmental Variables:
Device: Flame 2.6 [512MB]
BuildID: 20160111030334
Gaia: 260e51a4262f75341e037e583dfc8f6835b5ab31
Gecko: 6020a4cb41a77a09484c24a5875bb221714c0e6a
Gonk: 205ac4204bbbb2098a8046444acba551ba5dc75a
Version: 46.0a1 (2.6) 
Firmware Version: v18D
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:46.0) Gecko/46.0 Firefox/46.0

Environmental Variables:
Device: Flame 2.5 [512MB]
BuildID: 20160111203214
Gaia: 72bcc2dac977d2b916eaa78ec8d9caba2820dd74
Gecko: df1c9857053215e3fbcf5fa3693a718b9df64ba5
Gonk: 205ac4204bbbb2098a8046444acba551ba5dc75a
Version: 44.0 (2.5) 
Firmware Version: v18D
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:44.0) Gecko/44.0 Firefox/44.0

***************************************************

This issue does NOT occur on the latest Flame 2.2 build.
The video remains mute and silent for the entire duration of the video. (tested using a 3:30 minute video)

Environmental Variables:
Device: Flame 2.2 [512MB]
BuildID: 20160111032500
Gaia: 885647d92208fb67574ced44004ab2f29d23cb45
Gecko: d8847129d134
Gonk: bd9cb3af2a0354577a6903917bc826489050b40d
Version: 37.0 (2.2) 
Firmware Version: v18D
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:37.0) Gecko/37.0 Firefox/37.0
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?]
Flags: needinfo?(ktucker)
This is a bad end user experience so nominating this as a blocker.
blocking-b2g: --- → 2.6?
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?]
Flags: needinfo?(ktucker)
Keywords: regressionwindow-wanted
QA Contact: jmercado
blocking-b2g: 2.6? → 2.6+
Bug 1172264 seems to have caused this issue.

B2g-inbound Regression Window

Last Working 
Environmental Variables:
Device: Flame 2.5
BuildID: 20150617093751
Gaia: 29e990805540fa4d1d03f1144bf9c95364ef6b51
Gecko: 1b5e08c07572
Gonk: 205ac4204bbbb2098a8046444acba551ba5dc75a
Version: 41.0a1 (2.5) 
Firmware Version: v18D
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:41.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0

First Broken 
Environmental Variables:
Device: Flame 2.5
BuildID: 20150617094949
Gaia: 29e990805540fa4d1d03f1144bf9c95364ef6b51
Gecko: a5eb0b1fcf39
Gonk: 205ac4204bbbb2098a8046444acba551ba5dc75a
Version: 41.0a1 (2.5) 
Firmware Version: v18D
User Agent: Mozilla/5.0 (Mobile; rv:41.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0

Last Working gaia / First Broken gecko - Issue DOES occur
Gaia: 29e990805540fa4d1d03f1144bf9c95364ef6b51
Gecko: a5eb0b1fcf39

First Broken gaia / Last Working gecko - Issue does NOT occur
Gaia: 29e990805540fa4d1d03f1144bf9c95364ef6b51
Gecko: 1b5e08c07572

Gaia Pushlog: http://hg.mozilla.org/integration/mozilla-inbound/pushloghtml?fromchange=1b5e08c07572&tochange=a5eb0b1fcf39
Blocks: 1172264
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?]
Flags: needinfo?(ktucker)
Keywords: regressionwindow-wanted
Bobby can you take a look at this?  This seems to have been caused by the changes for bug 1172264.  Also ni? on Alison to get this on her radar.
Flags: needinfo?(bobbyholley)
Flags: needinfo?(ashiue)
Flags: needinfo?(bobbyholley) → needinfo?(jyavenard)
QA Whiteboard: [QAnalyst-Triage?] → [QAnalyst-Triage+]
Flags: needinfo?(ktucker)

Comment 5

2 years ago
Thanks for let me aware of this issue.
Flags: needinfo?(ashiue)
Component: Gaia::Browser → Audio/Video
Product: Firefox OS → Core
Whiteboard: [2.6-Daily-Testing][Spark][systemsfe] → [2.6-Daily-Testing]
don't see how this could have anything to do with the media stack. muting being handled by youtube JS.

Especially the commit in question.

I have my doubt that it's a gecko issue
Flags: needinfo?(jyavenard)
It also doesn't happen on desktop
Component: Audio/Video → Audio/Video: Playback
platform-rel: --- → ?
Whiteboard: [2.6-Daily-Testing] → [2.6-Daily-Testing] [platform-rel-Youtube]
platform-rel: ? → ---
Whiteboard: [2.6-Daily-Testing] [platform-rel-Youtube] → [2.6-Daily-Testing]
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.