If you think a bug might affect users in the 57 release, please set the correct tracking and status flags for Release Management.

System lockup after scaning of incoming email

RESOLVED WORKSFORME

Status

Thunderbird
Mail Window Front End
RESOLVED WORKSFORME
2 years ago
2 years ago

People

(Reporter: Gary Gerschoffer, Unassigned)

Tracking

38 Branch

Firefox Tracking Flags

(Not tracked)

Details

(Reporter)

Description

2 years ago
User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; .NET4.0C; OfficeLiveConnector.1.5; OfficeLivePatch.1.3; McAfee; .NET4.0E; .NET CLR 1.1.4322; rv:11.0) like Gecko

Steps to reproduce:

operating system is Windows 7
I run security package Avg 2015.0.6030
As of today Thunderbird 38.1.0

Up until today (yesterday worked as described) I have been getting intermittent freezes when Thunderbird and Avg were scanning incoming email. 
They could be unlocked by Ctrl-Alt-Del an ending all running tasks and bringing tasks back up.

However now every time they both scan system locks up totally and requires a 
reboot.  Ctrl-Alt-Del have no effect, system dead.

I was wrong problem continues with Avg Virus and Email scan off

Condition seems to happen after Thunderbird Scan Pane is displayed lower right corner then the grey dims and system dead.

Seems to run in the Safe mode but have not yet tested receiving email
(In reply to Gary Gerschoffer from comment #0)
> User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; SLCC2; .NET CLR
> 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0;
> .NET4.0C; OfficeLiveConnector.1.5; OfficeLivePatch.1.3; McAfee; .NET4.0E;
> .NET CLR 1.1.4322; rv:11.0) like Gecko
> 
> Steps to reproduce:
> 
> operating system is Windows 7
> I run security package Avg 2015.0.6030
> As of today Thunderbird 38.1.0
> 
> Up until today (yesterday worked as described) I have been getting
> intermittent freezes when Thunderbird and Avg were scanning incoming email. 
> They could be unlocked by Ctrl-Alt-Del an ending all running tasks and
> bringing tasks back up.
> 
> However now every time they both scan system locks up totally and requires a 
> reboot.  Ctrl-Alt-Del have no effect, system dead.
> 
> I was wrong problem continues with Avg Virus and Email scan off
> 
> Condition seems to happen after Thunderbird Scan Pane is displayed lower
> right corner then the grey dims and system dead.

Please attach a screen shot to this bug report using Add an Attachment
 
> Seems to run in the Safe mode but have not yet tested receiving email

Please Start *Windows'* safe mode with networking enabled
- win7 http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/Start-your-computer-in-safe-mode
Still In Windows safe mode, start thunderbird in safe mode
- http://support.mozillamessaging.com/en-US/kb/safe-mode

Does problem go away?
Flags: needinfo?(ggersch)

Comment 2

2 years ago
I'm seeing similar or same. I get a total Windows UI hang, but the disk access light keeps flashing.
Looks like a graphics bug caused by the new message alert trying to work with hardware acceleration.
The new message sound makes it, but the alert box might not, or might be empty, or with dimmed text.

My workaround was to uncheck hardware acceleration (or toggle layers.acceleration.disabled to true),
or use Control Panel to change the theme back to a (less efficient) Aero theme, e.g. Windows 7 Basic
to Windows 7. One can of course also turn off the alert when new messages arrive, or install 31.7.0.

For me, safe mode with networking worked, but graphics settings are much different. Normal with lots
of things such as AV, backup, etc. did not work. Use power switch. Is this like what originator saw?

Some similar non-Bugzilla reports:

V38 freezes computer with gmail or ISP downloads
http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?f=39&t=2942153

after updating to 38.0.1 fm 15.0.1 gets incoming email messages but then hangs the entire syst
https://support.mozilla.org/en-US/questions/1067457#answer-742220
Note, ggersch has gone back to using version 31. But should be retested again in version 38.2.0, or updating the graphics driver.


(In reply to tsoohoo from comment #2)
> I'm seeing similar or same. I get a total Windows UI hang, but the disk
> access light keeps flashing.
> Looks like a graphics bug caused by the new message alert trying to work
> with hardware acceleration.
> The new message sound makes it, but the alert box might not, or might be
> empty, or with dimmed text.
> 
> My workaround was to uncheck hardware acceleration (or toggle
> layers.acceleration.disabled to true),
> or use Control Panel to change the theme back to a (less efficient) Aero
> theme, e.g. Windows 7 Basic
> to Windows 7. One can of course also turn off the alert when new messages
> arrive, or install 31.7.0.
> 
> For me, safe mode with networking worked, but graphics settings are much
> different. Normal with lots
> of things such as AV, backup, etc. did not work. Use power switch. Is this
> like what originator saw?

unknown.  The information from ggersch is, so far, unclear.  


> Some similar non-Bugzilla reports:
> 
> V38 freezes computer with gmail or ISP downloads
> http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?f=39&t=2942153
> 
> after updating to 38.0.1 fm 15.0.1 gets incoming email messages but then
> hangs the entire syst
> https://support.mozilla.org/en-US/questions/1067457#answer-742220

Neither of those are related
Whiteboard: [closeme 2015-09-01]
Needs retest with version 38. At this point, when you retest it may as well be done with version 38.3.0 which will be out in a couple weeks
Status: UNCONFIRMED → RESOLVED
Last Resolved: 2 years ago
Flags: needinfo?(ggersch)
Resolution: --- → INCOMPLETE
Whiteboard: [closeme 2015-09-01] → [needs retest with version 38]
Reporter writes, I went ahead with 38.2.  Low email activity today but had no problem with freezes. Will continue with 38.2 and go to 38.3 when available.  If problem re-occurs I will let you know.
Resolution: INCOMPLETE → WORKSFORME
Whiteboard: [needs retest with version 38]
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.