Open Bug 1394112 Opened 3 years ago Updated 2 years ago

[IME] Google Japanese Input's English mode doesn't work on Firefox 55, only on location bar

Categories

(Core :: Widget: Win32, defect, P5)

Unspecified
Windows 10
defect

Tracking

()

Tracking Status
firefox55 - wontfix
firefox56 + wontfix
firefox57 --- wontfix

People

(Reporter: kohei, Unassigned)

References

Details

(Keywords: inputmethod, regression)

Attachments

(1 file)

From this Twitter thread with video: https://mobile.twitter.com/mozillajp/status/901451545233027072

Bug 1390097 solved an IME issue in Firefox 55, but in this case:

* Firefox 55.0.3 (64-bit) on Windows 10
* No multiple profiles or -no-remote command line option involved
* Reproduces with Safe Mode, on multiple devices
* No problem when switching input mode with the Hankaku/Zenkaku (半角/全角) key
* Only the first character is inserted when switching to the Eisuu (English/Number) input mode with the Eisuu (英数) key
* Then Backspace nor Escape key doesn't work, but hitting the Eisuu key again reverts to the previous state
* This bug only happens on the Location bar; no problem with the Search bar and other text areas on the web
Flags: needinfo?(masayuki)
Flags: needinfo?(m_kato)
[Tracking Requested - why for this release]: A regression from Firefox 55, and this is apparently different from Bug 1390097.
See Also: 1390097
Koshino-san, could you reproduce this?  I cannot.  This might be table-mode since we set input scope.
Flags: needinfo?(m_kato) → needinfo?(kohei.yoshino)
I don't have a JIS keyboard, unfortunately.
Flags: needinfo?(kohei.yoshino)
(In reply to Kohei Yoshino [:kohei] from comment #3)
> I don't have a JIS keyboard, unfortunately.

Perhaps, you can test it even without specific physical keyboard since Google Japanese Input has key configuration UI.
Attached file tsf.log
That log is typing [a] and [b] multiple times, but composition text is 'a' only.
Attachment #8901711 - Attachment mime type: text/x-log → text/plain
Flags: needinfo?(masayuki)
Tracking for 56 - if you land a fix,  please ask for uplift to beta and probably to release also.
Makoto-san, just to be clear, does Comment #6 mean you can reproduce?
Flags: needinfo?(m_kato)
(In reply to Mike Taylor [:miketaylr] from comment #8)
> Makoto-san, just to be clear, does Comment #6 mean you can reproduce?

Yes, I can reproduce this, but this bug occurs on Firefox 52+
Flags: needinfo?(m_kato)
Hey Masayuki, should we track this? Trying to determine how serious this is for 57.
Flags: needinfo?(masayuki)
According to the report timing, I don't think that this is so important. However, for some Google Japanese Input users who use this way to turn input mode to English, this must be really annoying.

So, if we can fix, we should release the fix as soon as possible. But I don't give so high priority for this bug. If I'd have much time, I'd like to check this next week.
Flags: needinfo?(masayuki)
Mark 55/56 won't fix as we are 1 week from RC.
Priority: -- → P5
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.