Open Bug 1750424 Opened 9 months ago Updated 5 months ago

Music streaming started stuttering in Firefox 97.0b

Categories

(Core :: Audio/Video: cubeb, defect, P3)

Firefox 97
All
macOS
defect

Tracking

()

ASSIGNED
Tracking Status
firefox-esr91 --- unaffected
firefox96 --- unaffected
firefox97 --- disabled
firefox98 --- disabled
firefox99 --- disabled
firefox100 --- disabled

People

(Reporter: roman.deev06, Assigned: kinetik)

References

(Regression)

Details

(Keywords: regression)

Attachments

(2 files)

User Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.15; rv:97.0) Gecko/20100101 Firefox/97.0

Steps to reproduce:

  1. Open any website where you can listen to audio streaming:
    Examples:
    music.yandex.ru -- Most noticeably
    open.spotify.com -- Noticeably, but less strongly
    sber-zvuk.com -- Noticeably, but less strongly
    youtube.com -- Most noticeably
  2. Play some track/video

Actual results:

The sound stutters

In Troubleshoot Mode, the problem remains

Component: Untriaged → Audio/Video: Playback
Product: Firefox → Core

Hi, thanks for the report! Can you reproduce this in Firefox 96 (release version)? We had some audio infrastructure changes recently. If there is no problem with the FF96, it could give us a bit of a sense of what the problem might be.

To know your settings better, would you mind navigating to your about:support page, copying the raw data, pasting it into a file and upload it here?

Flags: needinfo?(roman.deev06)

There is no problem in Firefox 96.
I am attaching data about:support for Firefox 97 (In Troubleshoot Mode) . And Firefox 96 (just in case)

Flags: needinfo?(roman.deev06)
Attached file firefox97.txt
Attached file firefox96.txt

Thanks for the report! This is probably the same issue as bug 1750282, but this is the first report of issues with YouTube so I'll keep them separate until we know more.

Severity: -- → S2
Status: UNCONFIRMED → NEW
Component: Audio/Video: Playback → Audio/Video: cubeb
Ever confirmed: true
OS: Unspecified → macOS
Priority: -- → P3
Regressed by: 1425788
Hardware: Unspecified → All
See Also: → 1750282
Has Regression Range: --- → yes
Assignee: nobody → kinetik
Status: NEW → ASSIGNED

By the way, in 97.0b4 I no longer see problems with sounds on YouTube (at least on the videos on which it was) This was relevant in the version at the time of the report ~97.0b2

Set release status flags based on info from the regressing bug 1425788

Hi Roman, Thanks for attaching the about:support data! I see you're using the Airpods as your audio output device. Can you reproduce this problem with the built-in audio speaker? or this problem can only be reproduced with external output devices?

Hi Roman, Thanks for attaching the about:support data! I see you're using the Airpods as your audio output device. Can you reproduce this problem with the built-in audio speaker? or this problem can only be reproduced with external output devices?

Flags: needinfo?(roman.deev06)

Can you reproduce this problem with the built-in audio speaker?

Yes

Flags: needinfo?(roman.deev06)

The regressing feature was disabled in 97.0b7.

Depends on: 1750938

Same issue in MacOS firefox Nightly 98.0a1 (2022-01-24) (64-bit)

Suprisingly only happens to me over bluetooth, doesn't seem to occur when playing from speakers.
Tried services soundcloud and youtube, Both stutter.

There's an experimental build available at https://firefox-ci-tc.services.mozilla.com/api/queue/v1/task/TUMtc6EsSh-QJn-1IaIJLQ/runs/0/artifacts/public/build/target.dmg that improves the situation significantly for me. I'd love to get feedback on whether that build improves the situation for anyone seeing this issue.

(In reply to Matthew Gregan [:kinetik] from comment #14)

There's an experimental build available at https://firefox-ci-tc.services.mozilla.com/api/queue/v1/task/TUMtc6EsSh-QJn-1IaIJLQ/runs/0/artifacts/public/build/target.dmg that improves the situation significantly for me. I'd love to get feedback on whether that build improves the situation for anyone seeing this issue.

Yes, it seems there is no problem anymore.

Bug 1750938 disabled the feature, so there is no user impact from this bug. Not having audioipc probably blocks other stuff (sandboxing?), but that should be tracked elsewhere.

Severity: S2 → S4
You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.